Aivojumppaa uutta oppimalla

IhanaElo-vihko muistiinpanoille

Kesällä oli hetki aikaa päästää irti arjen jutuista – niistä innostavistakin. Kierrokset laskivat hiljalleen ja tilalle hiipi uteliaisuutta. Mitä kivaa haluaisin oppia? Mistä tietää enemmän tai mitä kokeilla? Aivot hihkuivat, että anna mennä. Täällä on tilaa rakennella uusia yhteyksiä ja siivoilla tieltä turhaa. Päätin toteuttaa aivojumppaa uutta oppimalla.

Uuden oppiminen on muistitreeniä

Paras tapa huoltaa ja suojata muistia on haastaa sitä ja oppia uutta. Kun antaa oman kiinnostuksen ohjata, niin innostuksen palo uuden oppimiseen säilyy. Olemme tosi hyviä suuntaamaan tarkkaavaisuutta ja keskittymään niihin juttuihin, jotka haluamme muistaa.

Samaan aikaan muistia ei kannata turhaan kuormittaa nippelitiedoilla ja työtehtävien tai lupausten muistamisella. Työmuistiin mahtuu vain muutama asia kerrallaan. Hyödynnä siis kalenteria, puhelimen muistutuksia, vihkoja tai post-it-lappuja. Paljon hauskempaa on käyttää muistin kapasiteettia uuden oppimiseen. Onneksi kirjoitustaito on erinomainen muistin apuväline.

Karsi turhat keskeytykset ja huolehdi palautumisesta

Anna rajalliselle työmuistille mahdollisuus onnistua karsimalla keskeytyksiä. Monitekeminen, jota multipaskingiksikin kutsutaan, johtaa vain säheltämiseen ja kiireen tunteeseen. Sen sijaan huomaat käyttäväsi aikaa hosumiseen ja virheiden korjailuun.

Onhan sähköpostin muistutukset napattu pois päältä? Sovithan palavereiden väliin pienen tauon ja nouset jaloittelemaan? Sovitathan jokaiseen päivääsi fyysistä aktiivisuutta. Se on nopein tapa poistaa stressihormonia kehosta.

Aivojen ja uuden oppimisen elinehto on uni. Priorisoi untasi. Vaali laadukasta untasi päivän pienillä palautumisen hetkillä, illan rauhoittumisella ja säännöllisellä, monipuolisella ruokailulla ja liikunnalla. Malta mennä unille oman unirytmisi mukaan, jotta aivoilla on mahdollisuus siivota ja järjestellä päivän aikana koettu ja opittu.

Alisa aivojumppaa uutta oppimalla
Alisa aivojumppaa uuden äärellä

Etsi uteliaisuudella itsellesi uutta opittavaa

Mökin pöydän äärellä annoin sormien lentää näppäimillä. Googletin tietenkin aivot. Osuma! Työikäisen aivoterveyden edistäminen (nonstop-aloitus) löytyi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) kaikille avoimelta kurssitarjottimelta.

Olin kuin värejä pursuavalla hedelmäosastolla. Mitä muuta haluaisin kokeilla? Löysin itseni kahlaamasta läpi muita XAMKin avoimia opintoja. Päädyin poimimaan koriin myös Dialogisuus ja tunteet työssä sekä Pyykkisen valmennuksen perusteet -kurssit. Muun mukavan lomassa jumppasin kesälomalla aivojani uuden ja minulle mieleisen maailman äärellä. Oli helpompaa herätellä uusia näkökulmia ja oppia lisää, kun täydensin jo aiemmin opittua ja koettua. Aivoni pääsivät luovasti yhdistelemään tiedon virtaa.

Etsi sinäkin uteliaisuudella itsellesi uutta opittavaa lukien, kokeillen tai vaikka yhdessä tehden.

Ihanaa eloa ja uteliaisuutta oppimisen äärelle, Alisa

P.s. Jos haluat oppia lisää kokonaisvaltaisesta ja aivojen hyvinvoinnista sekä valmentamisesta, hae mukaan IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutukseen heti tänään!

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *