Jaksaminen on lujilla. Välillä pää tuntuu niin täydeltä, ettei mikään ajatus enää liiku. Väsyneenä kollegan kysymys kuulostaa kyseenalaistamiselta. Aivoergonomian tavoitteena on suojella aivojamme karsimalla turhaa kuormistusta. Otetaan aivoergonomian perusteet haltuun.
Aivoergonomian osa-alueet
Ensimmäinen tavoitteemme on ymmärtää, mistä osa-alueista aivoergonomia muodostuu. Useimmiten aivoergonomia liitetään kognitiiviseen ergonomiaan. Keskeytykset häritsevät keskittymistä, avo- tai kotikonttorilla on hälinää ja ohjeistukset ovat epäselviä. Ratkaisuksi etsitään sujuvampia tapoja tehdä työtä.
Aivoergonomia sisältää myös informaatioergonomian. Aivomme pystyvät keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan. Tietoa tulvii kaikkialta sanoina, kuvina ja ääninä. Informaatioergonomian tavoitteena on rajata turhaa informaatiotulvaa.
Kansallisessa aivoterveysohjelmassamme ja Kestävä aivoterveys -hankkeessa aivoergonomian käsitteeseen on lisätty affektiivinen ergonomia. Affektiivinen ergonomia huomioi aivojen tunneverkostojen toimintaa, ihmisen tapaa käsitellä tunteita, arvoja, eettistä kuormitusta ja työilmapiiriä.
Muokkaa työstä aivoergonomisempaa
Tärkein tavoitteemme ei ole tiedon lisääminen. Tavoitteemme on enemmänkin, että
- Tunnistamme aivoja kuormittavasta informaatiotulvasta osa-alueita, joihin voimme vaikuttaa.
- Haastamme työmme tekemistä, jotta voimme löytää tuottavampia tapoja ohjata työtämme.
- Vahvistamme yhdessä psykologisesti turvallista työympäristöä kohtaamalla aktiivisesti ja arvostamalla jokaista ihmisenä ja asiantuntijana.
IhanaElon aivoergonomiaa käsittelevissä valmennuksissa, koulutuksissa, webinaareissa ja työpajoissa sukellamme syvemmälle jokaiseen aivoergonomian osa-alueeseen. Kokoamme vahvuuksiamme, löydämme kuormittavia tekijöitä ja erityisesti etsimme ratkaisuja aivokuorman rajaamiseen niin yksilöinä, tiimeinä kuin työyhteisöinä.
Pura aivokuormaa heti tänään
Tee ensimmäinen tekosi aivokuorman vähentämiseksi heti tänään. Ehdotukseni sinulle – valitse se, joka tuntuu juuri nyt tärkeimmältä:
- Varmista, että saapuvien viestien ääni- tai huomiohälytykset eivät ole käytössä. Tietokoneen lisäksi voit ottaa käsittelyyn puhelimesi. Hiljentäisitkö kokonaisia ohjelmia tai ainakin niitä ryhmiä, joihin sinun ei tarvitse aktiivisesti reagoida?
- Rajaa somen käyttöä. Valitse, missä kanavissa olen aktiivinen ja luovu turhista. Päätä tietoisesti, milloin selailet sisältöä ja muulloin laitat puhelimen vähän kauemmaksi.
- Muokkaa työympäristöäsi siten, että siellä on vähemmän häiriötekijöitä. Huomioi äänet, valot, kulkureitit, lämpötila ja muut sellaiset asiat, jotka vaikuttavat keskittymiseesi. Tee itse muutoksia tai ehdota yhteisten pelisääntöjen luomista tiimillenne.
- Arvosta kollegasi työtä ja kerro se hänelle. Aivomme kokevat uhkaavaksi tilanteen, jossa on riski jäädä ryhmän ulkopuolelle. Kannustamalla ja osoittamalla arvostuksemme vapautamme aivot työn luovempaan ja tuottavampaan tekemiseen.
Joko aloitit lupauksesi toteuttamisen? Tänään on täydellinen päivä lähteä liikkeelle!
Lisää työkaluja ja vinkkejä on tarjolla. Tutustu palveluihimme, kerro tarpeesi ja toiveesi ja tilaa juuri teille sopiva aivoterveyttä edistävä kokonaisuus tai maksuton sparrailuhetki laittamalla viestiä. Palaan pian!
Ihanaa eloa sinulle toivoen, Alisa
P.s. Aivoergonomiasta löydät lisätietoa blogista Affektiivinen ergonomia huomioi arvot ja tunteet