Laihduttaminen on ihan syvältä. En siis todellakaan suorita enää yhtään dieettiä! Kerro, miten tällä kertaa onnistuisin ja ilman stressiä! Näiden ajatusten ja tunnelmien äärellä olemme usein valmennusten alkaessa. Vannomme yhdessä, että laihduttaminen loppui tähän – sillä on terveydelle myös epäsuotuisia vaikutuksia. Sen sijaan IhanaElo-hyvinvointivalmennus on myös matka kestävään painonhallintaan – juuri sinulle sopivaan, joka ei ole liikaa tai liian vähän.
Halaa itseäsi ja taputa olkapäälle – ihan oikeasti tee niin! Olet huipputyyppi juuri sellaisena kuin olet tänään. Halusi voida vielä paremmin kertoo minulle siitä, että arvostat itseäsi ja omaa terveyttäsi. Haluan siksi jakaa sinulle vinkit kestävään, terveempään elämään. Painonhallinta on sitä, että sinulla on hyvä olo kehossasi ja jaksat tehdä sinun elämäsi tärkeitä ja merkityksellisiä asioita nauttien. Näitä vinkkejä käytämme apuna IhanaElo-hyvinvointimatkalla ja toivon niiden olevan hyödyksi sinullekin.
5 vinkkiä kestävään painonhallintaan
- Säännöllinen ateriarytmi
- Paljon kasviksia
- Hyviä rasvoja ja riittävästi proteiinia
- Aktiivisuutta elämään
- Arvosta untasi
Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena ja hillitsee näläntunnetta sekä suojaa hampaitakin reikiintymiseltä. Ateriarytmi auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentää houkutusta napostella ja ahmia ruokaa. Tärkeintä on huolehtia päivän kolmesta pääateriasta eli aamiaisesta, lounaasta ja päivällisestä. Tämän lisäksi useimmat meistä tarvitsevat 1-2 välipalaa ja/tai iltapalan.
Juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sekä sieniä tulisi nauttia vähintään 500 g päivässä eli noin 5–6 annosta – mieluiten vielä enemmän! Yksi annos tarkoittaa yhtä keskikokoista hedelmää, 1 desilitraa marjoja tai 1,5 desilitraa salaattia tai raastetta. Tästä määrästä marjoja ja hedelmiä olisi hyvä olla noin puolet ja loput juureksia ja vihanneksia. Näistä osa olisi hyvä nauttia kypsentämättöminä ja osa käyttää ruokien raaka-aineina. Kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä muita hyödyllisiä yhdisteitä. Palkokasvit eli pavut, linssit ja herneet puolestaan sisältävät melko paljon proteiinia, ja ne toimivat hyvänä proteiininlähteenä ruokavaliossa niin seka- kuin kasvissyöjille. Kasviperäinen proteiini on myös ympäristöystävällinen valinta.
Välttämättömillä rasvahapoilla on tärkeä tehtävä solukalvojen rakenneosina vaikuttaen mm. hermoston, verisuoniston, silmän verkkokalvon ja aivojen toimintaan. Hyviä rasvoja kuten oliivi- ja rypsiöljy, avokado, pähkinät, mantelit ja siemenet tulisi nauttia 4-6 rkl/pv.
Proteiinien tehtävä on toimia elimistön rakennusaineena, pieni osa käytetään energiana. Nyrkkisääntö on pääaterioilla syödä oman kämmenen verran proteiinia. Proteiinilähteitä ovat mm. hapanmaitotuotteet, juusto, rahka ja raejuusto, kalat ja äyriäiset, kana, kalkkuna ja muu liha, munat, pavut, linssit ja herneet, pähkinät, siemenet ja mantelit sekä sienet ja levät.
Liikkeelle lähtö ja pienikin aktiivisuus pitävät mielen ja kehon virkeämpänä. Istumisen vähentäminen ja seisoen tehtävien askareiden lisääminen edistää kestävää painonhallintaa tehokkaammin kuin liikuntaharjoittelu. Kaikkein tärkeintä on siis elää aktiivista elämää, jossa touhutaan mukavia juttuja. Toki itselle mieleisen liikuntaharrastuksen löytyminen edistää osaltaan sekä terveyttä että hyvinvointia ja toimii erinomaisena ennaltaehkäisevänä suojana useille sairauksille.
Vaali ja arvosta untasi. Uni ehkäisee stressiä, ylläpitää vastustuskykyä ja torjuu sairauksia. Uni ylläpitää aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan tasapainoa sekä palauttaa henkisen voiman ja vireyden. Uni myös auttaa käsittelemään tunteita ja ylläpitää muistin ja oppimisen edellytyksiä. Vastaavasti useat univajeeseen liittyvistä muutoksista elimistön toiminnassa edistävät rasvan varastoitumista rasvakudokseen ja siten siis altistavat lihomiselle ja lihavuuden liitännäissairauksille.
Etsi itsellesi tsemppari
Osa meistä löytää itsenäisesti reitin terveellisten elämäntapojen äärelle. Jollekin toimii verkkokurssi, jota seurata. Väitän, että useimmat meistä kaipaavat lisäksi muiden tukea. Tsemppariksi voi löytyä ystävä, työterveyshoitaja, painonhallintaryhmä tai ihana ikioma ohjaaja tai valmentaja. IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ovat näiden asioiden ja erityisesti tsemppaamisen ja rinnallaelämisen ammattilaisia. Uskon, että parhaisiin tuloksiin pääsemme valmennuksen aikana syntyvien omien oivallustesi kautta. Siksi minä ja muut IhanaElo-ohjaajat haluavat auttaa sinut matkasi alkuun tarjoamalla turvallisen ympäristön sinulle sopivankokoisten, konkreettisten muutosten tekemiseen askel kerrallaan. Kuljemme sinun vauhdillasi eteenpäin, sinun vahvuuksiasi hyödyntäen.
Tai haluaisitko sittenkin oman hyvinvointimatkasi lisäksi kouluttautua IhanaElo-hyvinvointiohjaajaksi? Kurkkaa seuraavan kurssi aloitusajankohta nettisivulta. Koulutus sisältää myös ikioman hyvinvointimatkasi. Juttelen mielelläni lisää koulutuksesta ja sen sisällöstä. Soita 045 126 1100 tai lähetä sähköpostia alisa@ihanaelo.fi.
Ihanaa eloa sinulle toivoen, Alisa
2 thoughts on “5 vinkkiä kestävään painonhallintaan”
Hei Alisa,
Onnellista Eloa tällä alkaneelle uudelle vuodelle ☀️
Kirkkautta, Anita
Kiitos Anita – ihanaa eloa uudelle vuodelle!